Ιωαννης Βολακης


Καθηγητής & Κοσμήτορας | Κολλέγιο Μηχανικών & Πληροφορικής | Florida International University

Ο καθηγητής John L. Volakis γεννήθηκε στην Χίο στις 13 Μαΐου 1956. Έχει 34 χρόνια εμπειρίας σε όλους τους τομείς του Ηλεκτρομαγνητισμού και των αισθητήρων. Είναι κοσμήτορας του Κολλεγίου Μηχανικών & Πληροφορικής του FIU. Ο κ. Βολάκης συνεχίζει στο FIU με μια διακεκριμένη καριέρα στον ακαδημαϊκό χώρο. Κατείχε την θέση Lois and Roy Chope του πανεπιστημίου του Ohio και καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Προηγουμένως, από το 1984 ως το 2003 ήταν στην σχολή του πανεπιστημίου του Michigan-Ann Arbor. Εργάστηκε, επίσης, στο Rockwell NAAO (τώρα Boeing) για το πρόγραμμα B1 (1982-84) και υπήρξε σύμβουλος του προγράμματος Northrop-Grumman B2. Η έρευνά του αφορά τις ασύρματες επικοινωνίες, τα wearable textile electronics, τις κεραίες και τις διατάξεις, τα υλικά και τα μετα-υλικά που χρησιμοποιούνται στα RF, τη multiphysics μηχανική, τη βιοηλεκτρομαγνητική, τα mm-wave (millimeter wave) front-ends για την GB communications, την THz (Terahertz radiation), τη σκέδαση των ραντάρ, την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα και τις παρεμβολές, τη διάδοση της πληροφορίας,τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού και διάφορες υπολογιστικές μεθόδους. Είναι διεθνώς γνωστός για την εισαγωγή των μεθόδων πεπερασμένων στοιχείων στην ηλεκτρομαγνητική τεχνολογία, τις νέες κεραίες από μετα-υλικά, τα textile sensors, τα υλικά RF για hardware υψηλής απόδοσης, και για ultra-wideband beamforming arrays.

Έχει καταταχθεί από την ISI μεταξύ των κορυφαίων 250 επιστημόνων / μηχανικών (2014) και το google h-index του είναι 60 με πάνω από 16.000 αναφορές. Επιπλέον, έχει πολλές μεταβάσεις στη βιομηχανία. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται 400 επιστημονικά περιοδικά, 700 επιστημονικά τεύχη και 8 ευρέως χρησιμοποιούμενα βιβλία. Έχει υπάρξει μέντορας για 82 διδακτορικούς / μεταδιδακτορικούς σπουδαστές (με 34 από τους οποίους έχει συγγράψει papers που κέρδισαν βραβεία σε διεθνή συνέδρια). Μεταξύ των Ph.D. φοιτητών του, αρκετοί έχουν ξεκινήσει νέες επιχειρήσεις ή έχουν γίνει ηγέτες σε μεγάλες εταιρείες και 19 είναι καθηγητές σε μεγάλα πανεπιστήμια.

Η υπηρεσία του στις επαγγελματικές κοινότητες περιλαμβάνει:

 • Πρόεδρος της IEEE Antennas and Propagation Society
 • 2 φορές γενικός πρόεδρος της IEEE Antennas and Propagation Symposium
 • Διακεκριμένος λέκτορας στην IEEE APS
 • Πρόεδρος της επιτροπής IEEE APS Fellows
 • Μέλος της επιτροπής Fellows της IEEE
 • Συντάκτης - συνεργάτης πολλών περιοδικών
 • Μέλος του IEEE και του ACES

Μεταξύ των βραβείων που έχει κερδίσει συγκαταλέγονται τα:

 • Excellence award από το Univ. of Michigan College of Engineering Research (1993)
 • Scott award από το Ohio State Univ. College of Engineering for Outstanding Academic Achievement (2011)
 • IEEE Tai Teaching Excellence award (2011)
 • IEEE Henning Mentoring award (2013)
 • IEEE APS Distinguished Achievement award (2015)
 • Ohio State Univ. Distinguished Scholar Award (2016)
Κεραίες και Ράδιο-Αισθητήρες: Αλλάζουν τον τρόπο ζωής μας

Ήδη, κάθε χρόνο, “τυπώνουμε” περισσότερα transistors παρά γράμματα [IEEE Spectrum, 2008: www.ieee.org]. Βέβαια, για το μέσο άνθρωπο, ο τεχνολογικός αντίκτυπος από τον πολλαπλασιασμό των ασύρματων συσκευών, είναι πιο απτός, μιας και έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε, τις συνήθειές μας και την παγκόσμια επιχειρηματική κουλτούρα. Κατά την επόμενη δεκαετία εκτιμάται πως οι ασύρματες συσκευές και η συνδεσιμότητα θα επιδράσουν ακόμη περισσότερο την καθημερινή μας ζωή. Το κλειδί για αυτήν την “ασύρματη επανάσταση” είναι η εφαρμογή της πολυ-λειτουργικότητας και της ευρυζωνικής λήψης σε υψηλούς ρυθμούς δεδομένων. Αυτός ο κλάδος ήταν παραμελημένος για αρκετά χρόνια, καθώς η βιομηχανία εστίαζε στην κατασκευή συμπαγών κυκλωμάτων, χαμηλού θορύβου και σε τεχνικές διαμόρφωσης για low bit error. Ωστόσο, όπως σημειώνεται και σε άρθρο ενός προσφάτου τεύχους του περιοδικού “Microwaves & RF” (www. mwrf.com), σχεδόν το 50% ενός system-on-chip καταλαμβάνεται από το front-end της ραδιοσυχνότητας (RF). Ως εκ τούτου, συνειδητοποιούμε πως το κλειδί για το μάρκετινγκ και την υλοποίηση συσκευών επόμενης γενιάς είναι η σμίκρυνση των κεραιών και των RF front-ends, χωρίς να μειώνεται η απόδοση.

Ο παραπάνω στόχος αποτελεί μια πρόκληση την οποία ανέδειξε ο πρωτοπόρος στην κατασκευή μικρών κεραιών Harold Wheeler. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του “...[Οι ηλεκτρολόγοι] καταπιάστηκαν με το νέο τομέα των ασυρμάτων και των ράδιο , ο οποίος έγινε ένα εύφορο πεδίο για την ηλεκτρονική και αργότερα την εποχή του υπολογιστή. Παρόλα αυτά οι κεραίες και η διάδοση της πληροφορίας θα διατηρούν πάντοτε την ταυτότητά τους, όντας άνοσα στη σμίκρυνση ή την ψηφιοποίηση.” Ωστόσο, νέα υλικά, είτε φυσικά είτε συνθετικά (μετα-υλικά) f και μια ποικιλία από συνθετικά ανισότροπα μέσα αλλάζουν την κατάσταση. Συν τοις άλλοις, υλικά όπως τα τροποποιημένα πολυμερή (φιλικά προς το χαλκό) για ολοκληρωμένα κυκλώματα από chip πυριτίου, οι νανοΐνες άνθρακα υψηλής αγωγιμότητας και οι νανοσωλήνες, όλα μαζί σε τρισδιάστατη συσκευασία, παρέχουν ένα νέο πρότυπο ολοκλήρωσης κυκλωμάτων ελκυστικό για τη βιομηχανία ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (IC industry). Βεβαίως, τα μαγνητικά στοιχεία χαμηλής απώλειας, όπως τα πολυφαιρογόνα ή οι συνθετικές δομές που εξομοιώνουν τις μαγνητικές δομές, όταν και αν πραγματοποιηθούν, θα αποτελέσουν μία από τις πιο ρηξικέλευθες αλλαγές σχεδιασμού στον κλάδο της ασύρματης επικοινωνίας.

Η παρουσίαση, λοιπόν, αυτή αποτελεί μία επισκόπηση των επερχόμενων ασύρματων εφαρμογών και προκλήσεων. Στη συνέχεια, θα συζητήσουμε τις προσπάθειες για τη δημιουργία νέων υλικών με στόχο τη σμίκρυνση των RF και φυσικά των κεραιών, των οποίων το μέγεθος θέλουμε να γίνει το βέλτιστο δυνατό.

Μαριος Πολυκαρπου


Καθηγητής | Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών | Πανεπιστήμιο Κύπρου

O Δρ. Μάριος Πολυκάρπου είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «Κοίος». Παρακολούθησε βασικές σπουδές στο Rice University, Η.Π.Α. (B.A. Computer Science, 1987, B.Sc. Electrical Engineering, 1987) και μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Southern California, Η.Π.Α. (M.Sc., 1989, Ph.D., 1992, Electrical Engineering). Το 1992, εντάχθηκε στο University of Cincinnati, Η.Π.Α όπου έγινε Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής. Το 2001 ήταν το πρώτο ακαδημαϊκό μέλος που εντάχθηκε στο νεοϊδρυθέν Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου και υπήρξε Πρόεδρος του Τμήματος μεταξύ 2001-2008. Σε συνεργασία με την ερευνητική του ομάδα έχει δημοσιεύσει πάνω από 280 άρθρα σε διεθνή τεχνικά περιοδικά, σε πρακτικά συνεδρίων και κεφάλαια σε βιβλία, ως επίσης και 7 βιβλία και 6 πατέντες.

Ο Δρ. Πολυκάρπου διετέλεσε Αρχισυντάκτης (Editor-in-Chief) του περιοδικού IEEE Transactions on Neural Networks and Learning Systems μεταξύ 2004-2010 και Βοηθός Συντάκτης σε 5 άλλα περιοδικά. Είναι IΕΕΕ Fellow και διετέλεσε Πρόεδρος του IEEE Computational Intelligence Society (2012, 2013). Έχει επίσης διατελέσει Αντιπρόεδρος Συνεδρίων του IEEE Computational Intelligence Society (2002-2003), Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για Intelligent Control, IEEE Control Systems Society (2003-05) και Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείων του IEEE Computational Intelligence Society (2010). Ο Δρ. Πολυκάρπου έχει προσκληθεί σαν Keynote Plenary Speaker σε 20 συνέδρια κατά τα τελευταία 5 χρόνια και έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 60 ερευνητικά προγράμματα με χρηματοδότηση από την Ευρώπη και την Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του European Research Council (ERC) Advanced Grant.

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα:

 • Ευφυή συστήματα και δίκτυα
 • Συστήματα αυτόματου ελέγχου
 • Νευρωνικά δίκτυα & υπολογιστική νοημοσύνη
 • Αυτόματη διάγνωση σφαλμάτων
 • Παρακολούθηση και έλεγχος συστημάτων μεγάλης κλίμακας
Έξυπνα Κτίρια: Παρακολούθηση, έλεγχος και ανοχή σφάλματος

Τα σύγχρονα κτίρια είναι σύνθετα συστήματα δομών και τεχνολογίας που αποσκοπούν στην παροχή ενός ασφαλούς και άνετου περιβάλλοντος στους ενοίκους τους. Οι πρόσφατες εξελίξεις στις τεχνολογίες της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών έχουν προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη έξυπνων κτιρίων, τα οποία παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες σε θέματα ενεργειακής απόδοσης, ασφάλειας, αλληλεπίδρασης, καθώς επίσης και στον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Νέα εξαρτήματα για έξυπνα κτίρια, όπως αισθητήρες, ενεργοποιητές, ελεγκτές, ενσωματωμένα συστήματα και ασύρματες τηλεπικοινωνίες γίνονται άμεσα διαθέσιμα. Επιπλέον, η τεχνολογία του Internet-of-Things (IoT) ήδη προκαλεί σημαντική επίπτωση σε εξελίξεις που αφορούν τα έξυπνα κτίρια.

Αντικείμενο αυτής της παρουσίασης είναι να παρέχει μια επισκόπηση ως προς τις τρέχουσες εξελίξεις στα έξυπνα κτίρια και τις βασικές προσεχείς προκλήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα που σχετίζονται με την “νοημοσύνη” μέσα στα έξυπνα κτίρια, και πώς αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως πλατφόρμα για έννοιες και μεθοδολογίες της υπολογιστικής νοημοσύνης. Θα παρουσιαστούν ποικίλοι αλγόριθμοι εκτίμησης, μάθησης και ελέγχου ανατροφοδότησης, και θα συζητηθούν οδηγίες για μελλοντική έρευνα.

Σεργιος Θεοδωριδης


Καθηγητής | Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών | Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Σέργιος Θεοδωρίδης είναι Καθηγητής Επεξεργασίας Σημάτων και Μηχανικής Μάθησης στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει θέση Καθηγητή εξ αποστάσεως στο Κινέζικο Πανεπιστήμιο του Hong Kong. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται εστιάζονται στους τομείς: Προσαρμοστικοί Αλγόριθμοι, Distributed και Sparsity-Aware Learning, Μηχανική Μάθηση και Αναγνώριση Προτύπων, Επεξεργασία Σημάτων και Μάθηση για Βιοϊατρικές Εφαρμογές και Επεξεργασία και Ανάκτηση Ήχου.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου “Machine Learning: A Bayesian and Optimization Perspective” Academic Press, 2015, συν-συγγραφέας του κορυφαίου σε πωλήσεις “Pattern Recognition”, Academic Press, 4th ed. 2009, συν-συγγραφέας του βιβλίου “Introduction to Pattern Recognition: A MATLAB Approach”, Academic Press, 2010, συνεκδότης του βιβλίου “Efficient Algorithms for Signal Processing and System Identification”, Prentice Hall 1993. Επίσης, είναι συν-συγγραφέας τριών Ελληνικών βιβλίων από τα οποία δύο χρησιμοποιούνται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Υπηρετεί ως εκδότης στο περιοδικό IEEE Transactions on Signal Processing. Είναι εκδότης της σειράς βιβλίων σε Επεξεργασία Σήματος της Academic Press και συνεκδότης του E-Reference Signal Processing, Elsevier. Είναι συν-συγγραφέας επτά δημοσιεύσεων που έχουν τιμηθεί με Best Paper Award, συμπεριλαμβανομένου του 2014 IEEE Signal Processing Magazine Best Paper award και του 2009 IEEE Computational Intelligence Society Transactions on Neural Networks utstanding Paper Award.

Είναι παραλήπτης του 2017 EURASIP Athanasios Papoulis Award, του 2014 IEEE Signal Processing Society Education Award και του 2014 EURASIP Meritorious Service Award. Έχει υπηρετήσει ως Διακεκριμένος Λέκτορας για το IEEE Signal Processing καθώς και των Circuits και Systems Societies. Ήταν Otto Monstead Guest Professor στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας το 2012, και κάτοχος του Excellence Chair στο τμήμα Επεξεργασίας Σημάτων και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Carlos III, Μαδρίτη, Ισπανία το 2011. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της EURASIP (European Association for Signal and Image Processing), μέλος του ΔΣ (Board of Governors) της ΙΕΕΕ Circuits and Systems Society, μέλος του ΔΣ της IEEE Signal Processing Society και Πρόεδρος του Signal Processing Theory and Methods (SPTM) της τεχνικής επιτροπής του IEEE SPS . Έχει εκλεγεί Αντιπρόεδρος (θητεία από τον Ιανουάριο του 2018) της IEEE Signal Processing Society. Είναι Μέλος IET, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών της Σκοτίας (Royal Society of Edinburgh),Μέλος EURASIP και Μέλος IEEE.

Μια Περιήγηση στο Deep Learning: Από την απαρχή μέχρι την ερευνητική αιχμή και οι ανοικτές προκλήσεις

Σε αυτή την ομιλία, θα δώσουμε μια σύντομη εισαγωγή του τι είναι ένα νευρωνικό δίκτυο και θα εξηγήσουμε την ανάγκη για deep architectures, σε αντίθεση με τα shallow networks. Θα συζητήσουμε τους λόγους της επιστροφής των νευρωνικών δικτύων, μετά την περίοδο της κυριαρχίας των μηχανών kernel, και θα παρουσιάσουμε μερικές βασικές ιδέες που συνέβαλαν στην κυριαρχία τους στην περιοχή του machine learning.

Στη συνέχεια, θα αναφερθούμε σε μερικές βασικές εφαρμογές, καθώς και κάποια case studies. Τέλος, θα συζητήσουμε κάποιους από τους περιορισμούς των νευρωνικών δικτύων και θα δώσουμε μια σύντομη ανασκόπηση των προβλημάτων που είναι ανοιχτά και υπό διερεύνηση, ενώ θα τολμήσουμε να ρισκάρουμε με κάποιες προβλέψεις για το μέλλον τους.

Θoδωρης Δαλαμαγκας


Κύριος Ερευνητής & Αναπληρωτής Διευθυντής | Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων | Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ»

Ο Δρ Θoδωρής Δαλαμάγκας είναι Κύριος Ερευνητής και Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ». Είναι διπλωματούχος μηχανικός της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ΕΜΠ (1996). Το 1997 έλαβε το Mεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης MSc in Advanced Information Systems από το Τμήμα Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στην Σκωτία. Το 2004 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Μηχανικός ΕΜΠ. Από το 2005 μέχρι το 2007 ήταν Λέκτορας στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Από το 2007 εργάζεται στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά».

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σχετικά με διαχείριση επιστημονικών δεδομένων και επιστημονικές ερευνητικές υποδομές, διασυνδεδεμένα δεδομένα και οντολογίες, σημασιολογική επισημείωση και αναζήτηση, όπως SLIDEWIKI (IA, H2020), EXCELERATE (RI, H2020), DIACHRON (IP, ICT-FP7), TARCLOUD (πιλότος για VENUS-C, INFRASTRUCTURES, ICT-FP7), LODGOV (Πρόγραμμα “ΑΡΙΣΤΕΙΑ”, ΓΓΕΤ), AI4B (Πρόγραμμα “ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ”, ΓΓΕΤ). Έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Το Google Scholar Citations δίνει πάνω από 2500 αναφορές στο επιστημονικό του έργο, h-index=19.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν:

 • Επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων, επεξεργασία ερωτήσεων σε βάσεις δεδομένων γράφων και βάσεις δεδομένων συμβολοσειρών
 • Ιστός δεδομένων, ολοκλήρωση διασυνδεδεμένων δεδομένων
 • Επιστημονικές βάσεις δεδομένων, αναπαράσταση και εξέλιξη επιστημονικών δεδομένων, αλγόριθμοι προσεγγιστικών ταιριάσματος συμβολοσειρών
 • Έξυπνη αναζήτηση πληροφορίας, εξατομικευμένη αναζήτηση, μηχανική μάθηση
 • Σημασιολογία δεδομένων, οντολογίες, αυτόματη επισημείωση κειμένου
Δεδομενοκεντρική κυκλική οικονομία

Τι είναι η κυκλική οικονομία; Μια νέα προσέγγιση που μας απομακρύνει από γραμμικά μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης «παίρνω - φτιάχνω - απορρίπτω» και μας φέρνει κοντά στον κύκλο μέσω της επαναχρησιμοποίησης, επισκευής, ανανέωσης και ανακύκλωσης υφιστάμενων υλικών και προϊόντων.

Πώς η Οικονομία των Δεδομένων και οι τεχνολογίες που την υποστηρίζουν μπορούν να στηρίξουν αυτή τη μετάβαση; Πόσο έτοιμη είναι η βιομηχανία να υποδεχτεί τις αλλαγές; Η ομιλία παρουσιάζει το ρόλο των τεχνολογιών διαχείρισης δεδομένων στην υποστήριξη υλοποίησης δράσεων κυκλικής οικονομίας, δίνοντας αρχικά μια εικόνα της τρέχουσας τεχνολογικής στάθμης και παρουσιάζοντας στη συνέχεια παραδείγματα δεδομενοκεντρικής κυκλικής οικονομίας από ερευνητικά έργα αιχμής.

Δημοσθενης Πεφτιτσης


Αναπληρωτής Καθηγητής | Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών | Norwegian University of Science and Technology

Ο Δημοσθένης Πεφτίτσης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1985. Είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2008), και είναι κάτοχος διδακτορικού από το πανεπιστήμιο του KTH Royal Institute of Technology της Σουηδίας (2013).

Το 2008 για έξι μήνες ήταν ερευνητής της ΑΒΒ όπου ασχολήθηκε με θέματα της διπλωματικής του εργασίας. Από το 2013-2014 ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο του KTH Royal Institute of Technology της Σουηδίας με πεδίο έρευνας τους SiC converters. Το 2014-2016 δούλευε σαν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο για High Power Electronics Systems στο πανεπιστήμιο του ETH στην Ζυρίχη όπου ασχολήθηκε με dc-breakers σε multiterminal HVDC systems. Τον Μάιο του 2016, εντάχθηκε στο δυναμικό του πανεπιστημίου Norwegian University of Science and Technology της Νορβηγίας ως αναπληρωτής καθηγητής των ηλεκτρονικών ισχύων στο τμήμα των μηχανικών ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν SiC power converters design, gate και base driver design για SiC JFETs και BJTs, όπως και dc-breaker concepts για συστήματα HVDC. Είναι μέλος του International Steering Committee του European Power Electronics και Drives Association.

Ηλεκτρονικά Ισχύος: Προς ένα λαμπρό μέλλον στη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας

Από την στιγμή που αναπτύχθηκαν τα πρώτα τρανζίστορ την δεκαετία του 1950, ξεκίνησε και η επανάσταση στις διατάξεις μετατροπής της ηλεκτρικής ενέργειας. Στις επόμενες δεκαετίες, η ανάπτυξη υψηλής τάσεως, υψηλού ρεύματος και υψηλής απόδοσης ημιαγωγικών στοιχείων είχε ως αποτέλεσμα την καθιέρωση των ηλεκτρονικών ισχύος ως πρότυπη τεχνολογία μετατροπής ηλεκτρικής ενέργειας. Την σήμερον ημέρα, οι ηλεκτρονικοί μετατροπείς ισχύος είναι ο πυρήνας των εφαρμογών κοινής ωφέλειας, βιομηχανικών, οικιακών, μεταφοράς, ιατρικής κλπ. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να είναι εφικτός ο βέλτιστος σχεδιασμό των διατάξεων ηλεκτρονικών ισχύος.

Αυτή η ομιλία θα εξετάσει διάφορα θέματα που αφορούν την απόδοση των ηλεκτρονικών ισχύος μέσω διάφορων εφαρμογών. Συγχρόνως θα γίνει η παρουσίαση των σημαντικότερων βελτιώσεων που έγιναν και θα παρουσιαστούν οι προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο μέλλον.

Βασιλης Κατος


Καθηγητής & Πρόεδρος Τμήματος | Τμήμα Πληροφορικής | Bournemouth University

Καθηγητής και Πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Bournemouth της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κάτοχος MBA του Keele University στο Ηνωμένο Βασίλειο και κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην Επιστήμη Υπολογιστών (ασφάλεια δικτύων και κρυπτογραφία) από το Aston University. Πιστοποιημένος Computer Hacking Forensic Investigator (CHFI) ενώ έχει εργαστεί στη Βιομηχανία ως Σύμβουλος Ασφάλειας Πληροφοριών και έχει διατελέσει τεχνικός σύμβουλος και πραγματογνώμων σε θέματα Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων σε δικαστήρια στο Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στον τομέα της ψηφιακής εγκληματολογίας και στην αντιμετώπιση περιστατικών ασφάλειας. Έχει συμμετάσχει σε 5 Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και 3 εθνικά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα καθώς και σε διάφορες εθνικές και διεθνείς ασκήσεις κυβερνοάμυνας (cyberdefence). Έχει περισσότερες από 90 δημοσιεύσεις σε περιοδικά, κεφάλαια βιβλίων και πρακτικά συνεδρίων ενώ έχει διατελέσει αξιολογητής σε πλήθος διεθνών συνεδρίων και περιοδικών (IEEE Communications Letters, Computers & Security, Information and Computer Security).

Ψηφιακή εγκληματολογία σε κυβερνο-φυσικά συστήματα

Ζούμε σε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από “υπερ-συνδεσιμότητα”. Άνθρωποι και υπολογιστές αποτελούν ένα πολύπλοκο κοινωνικο-τεχνικό οικοσύστημα. Παράλληλα, η εξάπλωση του Internet of Things στην καθημερινότητα των πολιτών (υγεία, εκπαίδευση, παραγωγική διαδικασία, ψυχαγωγία κλπ) έχει οδηγήσει στη δημιουργία κυβερνο-φυσικών συστημάτων (Cyber Physical Systems) όπου όλοι μας ζούμε και εργαζόμαστε.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου αύξηση των επιθέσεων ως προς το εύρος, πλήθος και αντίκτυπο, δίνοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε επιτήδειους να προκαλέσουν σημαντική ζημιά. Αυτή η παρουσίαση έχει στόχο να αναδείξει τα προβλήματα που αφορούν στην ανθρώπινη συμπεριφορά όπως και τις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι αναλυτές ψηφιακών πειστηρίων στην αντιμετώπιση περιστατικών ασφάλειας.

Βασιλης Νικολοπουλος


CEO & Co-founder, Intelen

Διδάκτωρ Ε.Μ.Π., δραστήριος επιχειρηματίας, με πάθος για την αναζήτηση του μέλλοντος της τεχνολογίας και την πρόγνωση των τάσεων, κατάφερε να μετασχηματίσει την έρευνα του διδακτορικού του σε ένα παγκόσμια καινοτόμο προϊόν. Συνιδρυτής της εταιρίας Intelen.Inc, με έδρα τη Νέα Υόρκη, που με γνώμονα τις καθαρές τεχνολογίες, ασχολείται με την ανάλυση ενεργειακών δεδομένων και την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με την κατανάλωση ενέργειας. Αριστούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός (Dundee) με διευρυμένες σπουδές στο Imperial College, το LSE, το French Ecole Polytechnique και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην προηγμένη έρευνα στον χώρο της Ενεργειακής Πληροφορικής. Επικεντρώνεται στους τρόπους μετατροπής των καινοτόμων αποτελεσμάτων της έρευνας σε χειροπιαστά προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία μπορούν να προσφέρουν λύσεις σε μεγάλα ενεργειακά και κοινωνικά προβλήματα.

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται ένα βιβλίο για τα υπολογιστικά δίκτυα, πάνω από 50 δημοσιεύσεις και άρθρα για την ενέργεια, την καινοτομία και την τεχνολογία, ενώ έχει καταθέσει 2 προτάσεις ευρεσιτεχνίας στις Η.Π.Α. Έχει δώσει διαλέξεις σε πολυάριθμα Πανεπιστήμια με θέμα την Καινοτομία, την Επιχειρηματικότητα, την Ενεργειακή Πληροφορική. Έχοντας ήδη κατακτήσει περισσότερα από 10 εθνικά και παγκόσμια βραβεία και διακρίσεις για την ενεργειακή καινοτομία, αναζητεί πάντα τρόπους να δώσει λύσεις στα μεγαλύτερα ενεργειακά προβλήματα της κοινωνίας μας και να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του τρόπου ζωής.

Τα skills των αποφοίτων και των νέων ερευνητών για την τεχνολογική αγορά εργασίας (tech startups) και την μεταφορά τεχνογνωσίας (tech transfer)

Μία μεγάλη ερώτηση είναι εάν η επιχειρηματικότητα μπορεί να διδαχθεί ή όχι... Όντως υπάρχουν κάποια skills τα οποία είναι έμφυτα και δηλώνουν τον χαρακτήρα του καθενός, ενώ κάποια άλλα skills μπορούν να διδαχθούν και να εξελιχθούν σε έναν νέο επιχειρηματία. Στην ομιλία θα τονιστούν εκείνα τα skills τα οποία μπορούν να διδαχθούν και να εξελιχθούν. Επίσης, θα αναλυθεί ποια είναι η βασική διαδικασία εμπορευματοποίησης ενός ερευνητικού αποτελέσματος και τι σημαίνει Μεταφορά Τεχνογνωσίας. Ποια είναι τα στάδια δημιουργίας μίας startup από εφηρμοσμένη έρευνα και ποιος ο κύκλος ζωής της. Τέλος, θα τονιστούν κάποια βασικά σημεία της διαχείρισης καινοτομίας, ο ρόλος του ερευνητή, τα στάδια μίας τεχνολογικής καινοτομίας και πώς η έρευνα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τις νέες startups.

Θεραπων Φακας


Εξωτερικός Συνεργάτης της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης & Ιδρυτής του ΑΠΕΙΡΟΝ

Ο Θεράπων γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο ΔΠΘ και για πολλά χρόνια δραστηριοποιήθηκε στην κατασκευή δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Ένθερμος υποστηρικτής της άποψης ότι κάθε πρόκληση κρύβει και μια ευκαιρία χρησιμοποίησε την κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο ως έναυσμα για να ασχοληθεί με τον κλάδο της προσωπικής ανάπτυξης. Έτσι έχοντας παρακολουθήσει πλήθος εξειδικευμένων σεμιναρίων και ολοκληρώσει με επιτυχία το πιστοποιημένο πρόγραμμα Certificated in Coaching του Athens Coaching Institute, ίδρυσε την ΑΠΕΙΡΟΝ (apiron.gr) και ασχολείται πλέον με «εναλλακτικές» μορφές ενέργειας αυτές της παρακίνησης και της ενθάρρυνσης ατόμων και εταιριών για την επίτευξη των στόχων τους.

Είναι εξωτερικός συνεργάτης της Δομής Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (dasta.duth.gr). εισηγητής στα Μονοπάτια Απασχολησιμότητας της Skywalker (footstep.gr) και αρθρογράφος στο epixeiro.gr. Το αγαπημένο του μότο είναι "Εξάλλου, κανένα εμπόδιο δεν είναι μεγαλύτερο από την θέληση ενός ατόμου ή μιας εταιρίας".

Ποιο είναι το βιογραφικό που σου εξασφαλίζει την επιτυχία

Ποιο είναι το βιογραφικό εκείνο που ασχέτως με την ειδικότητα και την εργασιακή μας εμπειρία μας εξασφαλίζει την επιτυχία; Στη σύγχρονη εποχή ένα τίτλος σπουδών (προπτυχιακός, μεταπτυχιακός ή διδακτορικός) είναι ικανό εφόδιο για την επαγγελματική μας αποκατάσταση και επιτυχία;

Μαρια Παπαζογλου


Πιστοποιημένη Career & Life Coach, Trainer, Mentor

Η Μαρία Παπάζογλου είναι Πιστοποιημένη Career & Life Coach και ιδρύτρια του www.mentorascoach.com. Υποστηρίζει τους ανθρώπους για να έχουν μια επιτυχημένη καριέρα σε συνδυασμό με την αρμονία στην προσωπική τους ζωή, έτσι ώστε να νοιώθουν ικανοποίηση.

Η Μαρία ως coach:

 • Υποστηρίζει φοιτητές, νέους και πιο έμπειρα στελέχη, να θέσουν και να διεκδικήσουν σωστά τους επαγγελματικούς τους στόχους και να δημιουργήσουν την καριέρα που ονειρεύονται.
 • Ενθαρρύνει τις αλλαγές κι ενδυναμώνει τους ανθρώπους δουλεύοντας με ατομικές online συνεδρίες coaching. Στόχος της είναι να τους υποστηρίξει να βελτιώσουν τη ζωή τους και να δημιουργήσουν το καλύτερο τους εαυτό (beyourbestself).
 • Εκπαιδεύει νέους και στελέχη με σεμινάρια, είναι ομιλήτρια σε συνέδρια και εκδηλώσεις, παρουσιάζει career coaching workshops, αρθρογραφεί.

Καριέρα στο corporate περιβάλλον:

 • Ταλαντούχα επαγγελματίας προσανατολισμένη στο να φέρνει θετικά αποτελέσματα, μετρά 20 χρόνια επιτυχημένης καριέρας σε κορυφαίες πολυεθνικές εταιρείες ως επικεφαλής δημοσίων σχέσεων & μάρκετινγκ.
 • Η επαγγελματική της πορεία ως στέλεχος είναι συνδεδεμένη με σημαντικές επιτυχίες, όπως η εξωστρέφεια της Accenture Ελλάδας, η ανάπτυξη της ξενοδοχειακής αλυσίδας Club Med, η εικόνα της TUI Hellas, καθώς και με πολλές ακόμα επιτυχημένες συνεργασίες.
 • Στη συνέχεια, κάνει το επόμενο βήμα, ιδρύοντας τη δική της εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων (http://www.mypublics.com/), η οποία διαχειρίζεται την επικοινωνία για σημαντικούς πελάτες κι μετρά επιτυχημένα case studies.

Σπουδές:

 • Ως coach έχει εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ από τον Tony Robbins, τον Jack Canfield και τον Brendon Burchard, ενώ έχει πιστοποιηθεί από 2 σχολές coaching και είναι πιστοποιημένη NLP Practitioner (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός).
 • Κατέχει Πτυχίο Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ενώ έχει πιστοποιηθεί κι είναι μέλος του CIPR της Μεγάλης Βρετανίας.

Συνδεθείτε με τη Μαρία:

 • Facebook: http://www.facebook.com/coachmariapapazoglou
 • Twitter: https://twitter.com/MARIAPAPAZOGLOU
 • LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mariapapazoglou/
 • YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCvKtVnAocBkr-V03Jp06Pdg
 • Site: http://www.mariapapazoglou.com/
 • Email: mp@mariapapazoglou.com
Boost Your Career: Διεκδίκησε σωστά τη θέση σου στην αγορά εργασίας

Πώς το Career Coaching θα σε βοηθήσει να απογειώσεις την καριέρα σου; Ποια είναι τα σημεία-κλειδιά που μπορούν να σε ωθήσουν να πετύχεις τους επαγγελματικούς σου στόχους; Πώς μπορείς να σχεδιάσεις σωστά τη στρατηγική της καριέρας σου;

Εθελ Αγγελατου


LinkedIn Trainer | Corporate, Employer & Career Branding Coach

Η Έθελ Αγγελάτου, δραστηριοποιείται ως LinkedIn Trainer & Consultant, αναδεικνύοντας το Corporate Personal & Branding των χρηστών της πλατφόρμας. Έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 4.000 άτομα μέσω ενδοεταιρικών hands-on workshops και ομιλίες συνεδρίων, και συνεργαστεί με πάνω από 50 οργανισμούς, εταιρείες και συλλόγους. Με αφορμή το πάθος της για την πλατφόρμα του LinkedIn και την ορθή λειτουργία της, ίδρυσε την εταιρική της σελίδα στο LinkedIn και το Facebook, καθώς και το LinkedIn Greek Community στο Facebook· ένα forum που έχει ενώσει και εκπαιδεύει τους Έλληνες χρήστες του LinkedIn.

Παράλληλα, απασχολείται ως Corporate & Employer Branding Coach και Σύμβουλος HR τα τελευταία 10 έτη, καθώς και ως Editor Συμβουλευτικών Άρθρων (έντυπο/ηλεκτρονικό τύπο), καλύπτοντας θέματα αντιμετώπισης της ανεργίας, personal branding, Social Media και επιχειρηματικότητας (LinkedIn Blog, Payroll.gr, Kariera.gr, BusinessCoachingLab.gr, HominumOpus.gr, HR Professional, Career Guide, WeareSocialMedia.gr, κ.ά.).

Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας έχει εργαστεί σε Recruitment Agencies και HR Departments, στους τομείς στελέχωσης, προσλήψεων, επικοινωνίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Είναι κάτοχος MSc in Human Resources Management του Cardiff, University of Wales, BSc in Business Administration του DEREE - The American College of Greece και πιστοποιημένη Social Media Professional από την STAREGISTER_Intl.

Tech your Way [in]

Ένας τίτλος σπουδών, αρκετά σεμινάρια και μια πρακτική, είναι παραπάνω από αρκετά για να κάνει launch κάποιος το brand του στο ψηφιακό κόσμο της αγοράς εργασίας (a.k.a. LinkedIn); Αρκεί όμως αυτό, προκειμένου να σας φέρει πιο κοντά στον εργοδότη που επιθυμείτε να εργαστείτε; Πώς θα καθορίσουν τα παραπάνω μόνα τους, τους στόχους που έχετε θέσει για το μέλλον σας και τις επαγγελματικές εμπειρίες που αναζητάτε να βιώσετε;